Čajový obřad – příprava japonského zeleného čaje 煎茶(sencha)

Sencha – to jsou vybrané zelené lístečky čajovníku z první časné sklizně, které se po nasbírání a mírném zavadnutí krátce spaří. Tento čaj bývá typický trávovitou svěží vůní a chutí, k jeho přípravě se používá voda už od 60 stupňů celsia.

nahřívání obřadního nádobíčka

Před přípravou čaje je vhodné nahřát nádobíčko – konvičku a mističky (třeba v teplé vodě). Do nahřáté konvičky nasypte adekvátní množství tmavě zelených čajových jehliček, pro 200ml čaje se doporučuje kolem 8 gramů lístečků. První nálev nechte luhovat asi 40 sec. při teplotě 60-70 stupňů. (Teplejší vodu můžete zkusit až při 3. a 4. nálevu, kdy už lístečky pustí velkou část lahodné, jemné a svěží chuti).

Tiché, nikým nerušené místo k čajovému obřadu

Pokud si koupíte nějakou vyšší třídu senchy, buďte připraveni na kouzelný zážitek doprovázený zklidněním mysli a přívalem euforie. K hlubokému zážitku přispěje vhodně upravené, důstojné místo pro váš čajový obřad, ve kterém se dovedete uvolnit a nechat se zcela prostoupit dotekem čajovníkových plantáží japonského souostroví.

kouzelný zážitek

Pozor – 2. nálev slévejte v podstatě hned, stačí pár vteřin. Po prvním nálevu se totiž lístečky „probudí“ a rozevřou, při druhém zalití pouští své kouzlo již okamžitě. Teprve s dalšími nálevy čas luhování prodlužujte do nekonečna…