Sencha – to jsou vybrané zelené lístečky čajovníku z první časné sklizně, které se po nasbírání a mírném zavadnutí krátce spaří. Tento čaj bývá typický trávovitou svěží vůní a chutí, k jeho přípravě se používá voda už od 60 stupňů celsia.
![](http://mnohosti.galeriemagda.cz/wp-content/uploads/2017/10/obrad1-1024x576.jpg)
Před přípravou čaje je vhodné nahřát nádobíčko – konvičku a mističky (třeba v teplé vodě). Do nahřáté konvičky nasypte adekvátní množství tmavě zelených čajových jehliček, pro 200ml čaje se doporučuje kolem 8 gramů lístečků. První nálev nechte luhovat asi 40 sec. při teplotě 60-70 stupňů. (Teplejší vodu můžete zkusit až při 3. a 4. nálevu, kdy už lístečky pustí velkou část lahodné, jemné a svěží chuti).
![](http://mnohosti.galeriemagda.cz/wp-content/uploads/2017/10/obrad2-1024x576.jpg)
Pokud si koupíte nějakou vyšší třídu senchy, buďte připraveni na kouzelný zážitek doprovázený zklidněním mysli a přívalem euforie. K hlubokému zážitku přispěje vhodně upravené, důstojné místo pro váš čajový obřad, ve kterém se dovedete uvolnit a nechat se zcela prostoupit dotekem čajovníkových plantáží japonského souostroví.
![](http://mnohosti.galeriemagda.cz/wp-content/uploads/2017/10/obrad3-1024x575.jpg)
Pozor – 2. nálev slévejte v podstatě hned, stačí pár vteřin. Po prvním nálevu se totiž lístečky „probudí“ a rozevřou, při druhém zalití pouští své kouzlo již okamžitě. Teprve s dalšími nálevy čas luhování prodlužujte do nekonečna…